Диагноза

От фруктозна малабсорбция (нарушено усвояване) с различна степен на тежест, страда всеки трети от възрастното население на Европа.

Имайки предвид тези цифри, би трябвало да се очаква, че поставянето на диагнозата „фруктозна непоносимост” при неясни оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт е рутинна практика. За съжаление обаче, това нарушение е непознато както за повечето от засегнатите лица, така и за много лекари. Не рядко на пациентите се поставя погрешната диагноза „Синдром на раздразненото черво”, много често дори се допускат психични отклонения като причина за оплакванията. И така това продължава години, понякога десетилетия до поставянето на правилната диагноза. А осигуряването на живот без оплаквания е напълно възможно, дори и при тежка фруктозна непоносимост.

Диагнозата Малабсорбция на фруктозата се поставя с помощта на т.нар. дихателен тест.

Пациентът изпива на гладно 25-50гр фруктоза (разтворена в малко вода). В следващите 3 часа на всеки половин час се измерва съдържанието на водород в издишвания въздух. Водородът се появява в издишвания въздух само тогава, когато фруктозата не е (напълно) усвоена в тънките черва, попаднала е в дебелото черво и намиращите се там бактерии са я разградили до водород и други вещества. Този водород преминава в кръвообръщението и достига до белите дробове, от където се отделя чрез издишвания въздух.

Косвено доказателство за нарушено усвояване на фруктозата може да се получи и чрез изключваща диета – в продължение на 4 седмици от менюто се изключват всички храни, които съдържат фруктоза. Ако оплакванията отзвучат, то наличието на фруктозна непоносимост е много вероятно.