Фруктозна малабсорбция

При фруктозна малабсорбция (наричана още хранителна непоносимост към фруктозата), поради наличие на дефект в транспортния белтък ГЛУТ-5 в тънкочревната стена, фруктозата от храната не се усвоява или се усвоява частично от организма.

Фруктозата попада в дебелото черво, където се подлага на ферментационни и други процеси под въздействието на чревната флора, образуват се газове и други токсични вещества.

При консумация на по-големи количества фруктоза, това може да доведе до тежък стомашно-чревен дискомфорт и значително влошаване на качеството на живот.

Ако не започне своевременно лечение с диета или прием на Фруктозин, засегнатите лица са застрашени от многобройни храносмилателни нарушения, както и от поява на депресивни състояния и дори недостатъчност на някои жизнено важни за организма вещества.

Пациентите с нарушено усвояване на фруктозата често страдат от психични разстройства – депресии. Причина за това е влошеното усвояване на триптофан. Тази аминокиселина е абсолютно необходима за синтеза на „хормона на щастието” серотонин.

Проучванията са показали, че пациентите с фруктозна непоносимост имат по-ниски нива на фолиевата киселина в сравнение със здрави лица. Чести прояви на фолиева недостатъчност са смущения в кръвосъсирването, бавно зарастване на раните, както и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Недостигът на цинк е друг характерен признак на фруктозната непоносимост. Цинкът е жизнено важен микроелемент, който като ко-фактор на много ензими играе важна роля в обмяната на веществата и е от съществено значение за нормалната функция на редица хормони.

Нарушеното усвояване на фруктозата може да е временно или за по-продължителен период от време. Важно е да се знае, че в случая не се касае нито за алергия, нито за т.нар. синдром на раздразненото черво.