Причини за поява на фруктозна малабсорбция

През последните десетилетия се наблюдава съществена промяна в хранителните навици на населението в Европа. Плодовете и зеленчуците са неизменна и нарастваща част от дневното ни меню. Все по-често и постоянно на масата ни присъстват и екзотични сокове, плодове и зеленчуци, южни плодове, които в миналото са били рядкост, тъй като са били скъпи деликатеси. По такъв начин почти всеки ден и по всяко време на годината се консумират много по-големи количества плодова захар, отколкото преди 30 години. За болшинството от хората консумацията на тези богати на витамини хранителни продукти е изключително полезна и благоприятна, тъй като те понасят  безпроблемно съдържащата се в тях плодова захар. При трима от всеки десет обаче това не е така: те страдат от фруктозна непоносимост.

Причините за появата на фруктозната непоносимост най-общо са няколко групи, като често става дума за комбинация от две или повече причини:

  • Вроден ензимен дефект – В тези случаи се говори за наследствена (хередитарна – вродена) фруктозна непоносимост. Това тежко заболяване обикновено се проявява и диагностицира още в кърмаческа възраст и не е тема на настоящата публикация.
  • Придобит ензимен дефект – в следствие на остро или хронично заболяване на червата, чревна инфекция или друго заболяване, след лъчетерапия, понякога причините не са ясни. Често при тези хора фруктозната малабсорбция е преходна и може да премине след по-кратък или по-дълъг период от време
  • Консумация на богати на фруктоза храни

  • Консумация на храни богати на сорбит

Хранително-вкусовата промишленост също носи известна вина – от технологични съображения към много храни и напитки се добавя не само лактоза, но и фруктоза, в резултат на което потребителите консумират ежедневно значителни количества от този въглехидрат, като в повечето случаи изобщо не знаят за това.