Диета

Диетата е средство на избор за лечение на фруктозната непоносимост. Много често прилагането и е свързано с радикална промяна в досегашния начин на хранене и отказ от много кулинарни удоволствия.

При изключващата диета в продължение на 4 седмици е забранена консумацията на фруктоза. След този срок отново могат да се приемат малки количества от нея. Поносимото количество фруктоза е индивидуално за всеки отделен пациент. Тъй като при тази диета обикновено е намален и приема на витамини, се препоръчва консултация с лекар или диетолог за съставяне на индивидуален хранителен режим.

 

Трябва да се има предвид, че сорбитът (често използван подсладител в много готови храни) потиска усвояването на фруктозата. Освен това може да е налице и отделна хранителна непоносимост – към сорбита, която има подобни прояви.

Следните храни и хранителни продукти са препоръчителни за безфруктозна диета:

хляб от пшеничено брашно без подсладители

паста, макарони и други

ориз

месо

риба – без панирана!

от плодовете – нектарини, папая, праскови, авокадо

някои салати, спанак, цикория